środa, 28 kwietnia 2021

Mrożone cytryny pomogą walczyć ci z nagorszymi chorobami. Możesz pożegnać cukrzycę, raka i nadwagę.


Niewielu jest zwolenników cytryn, ale kiedy poznasz jej właściwości z pewnością następnym razem, kiedy będziesz na zakupach sięgniesz po kilka z nich i wrzucisz do koszyka.

Cytryny nie tylko dodają smaku wielu potrawom, ale i mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Owoce te są świetnym źródłem witamin A, B6, C i E, a także kwasu foliowego, wapnia, żelaza, miedzi, potasu, cynku, magnezu, białka, niacyny, Ryboflawiny, tiaminy czy fosforu. Wyciskanie soku z cytryny nie daje jednak maksymalnych efektów zdrowotnych jakie można osiągnąć. Aby wyciągnąć z cytryn maksimum trzeba je zamrozić i jeść w całości.

Naukowcy twierdzą, że jedna zamrożona cytryna zawiera 22 substancje antynowotworowe takie, jak pektyny, limonoidy, flawonoidy i witamina C. Zawarte w tych owocach składniki odżywcze powodują niszczenie nowotworów złośliwych, przeciwdziałają cukrzycy oraz kontrolują ciśnienie krwi. Właściwości cytryny wykorzystywane są też przy rozjaśnianiu i oczyszczaniu skóry.

Korzyści dla zdrowia
Zapobiega nowotworom
Przeciwdziała rozwojowi cukrzycy
Kontroluje ciśnienie krwi
Łagodzi refluks
Ułatwia trawienie
Zwalcza objawy przeziębienia
Pobudza odporność
Oczyszcza nerki oraz wątrobę
Kwas cytrynowy niszczy mikroorganizmy i bakterie
Wyciśnij wszystko z cytryny
Skóra cytryny zawiera dużo więcej witamin niż sok. Dr Marilyn Glenville, dietetyk i ekspert od zdrowia kobiet wyjaśnia dlaczego spożywanie skórki może mieć dobry wpływ na stan zdrowia. Oto, co powiedziała dla BBC Food:

– „Większość antyoksydantów zawartych w tych owocach, znajduje się w skórce, a nie w miąższu. Dlatego smoothie jest o wiele lepsze niż sok, gdyż możemy zjeść cały owoc wraz ze skórą.”

Cytrusy są raczej rzadko wybierane przez gorzkawy smak skórki. Poniżej znajdziesz jednak przepis, który pomoże Ci wycisnąć jak najwięcej z całych cytryn bez gorzkiego smaku.

Sposób przygotowania

Starannie umyj i oczyść cytryny (BIO) ze wszystkich zanieczyszczeń bakteryjnych. W tym celu najlepiej przemyć je octem jabłkowym lub sparzyć w gorącej wodzie.
Wytrzyj do sucha i w plastikowej torebce wstaw na noc do zamrażarki.
Kiedy będą już całkowicie zamrożone, zetrzyj całość. Tak, owoc, skórkę i nasiona również.
Umieść starte cytryny w pojemniku do robienia kostek lodu i przechowuj w zamrażarce. W ten sposób możesz ich używać kiedy zechcesz.

Startą cytrynę możesz dodawać do przeróżnych potraw, aby wzmocnić ich smak. Świetnie nadają się do surówek, sałatek, jogurtów czy lodów. Możesz dodać łyżkę startej cytryny do swojego ulubionego smoothie, soku albo herbaty. Cytryna bardzo dobrze sprawdzi się też przy pieczeniu. Zaufaj swojej wyobraźni i intuicji. Użyć cytryny można na naprawdę wiele sposobów.