Kiedyś mówiono, żeby uważać na ilość spożywanych jajek ponieważ są odpowiedzialne za wysoki cholesterol. Prawda jednak jest inna.Ten cholesterol jest nam bardzo potrzebny, służy między innymi do produkcji testosteronu, który buduje mięśnie i zapewnia optymalną dawkę energii.
Jakie korzyści niesie za sobą codzienne spożywanie jajek?
1)Sytość
Jajka są bardzo syte i już niewielka ich ilość sprawia, że czujemy się najedzeni i nie odczuwamy głodu na długi czas.
2)Uzupełniają niedobory żelaza
Żółtko jest bogatym źródłem żelaza hemowego. Odgrywa istotną rolę w układzie immunologicznym i w procesie przemiany materii.
3)Uzupełnia braki witamin i kwasu foliowego
Ludzie, którzy regularnie jedzą jajka dostarczają organizmowi 10-20% kwasu foliowego i 20-30% witamin A,E i B12.
Zaś Ci którzy jajek nie jedzą mogą mieć niedobory witaminy A, E i B12.
4)Nie podnoszą ciśnienia krwi
Udowodniono, że spożywanie jajek nie przyczynia się do chorób układu sercowo-naczyniowego.
5)Sprzyjają utracie wagi
Są najlepszym spalaczem kalorii i polecane są podczas diety. Pomagają też w budowie mięśni.
6)Zdrowy mózg
Cholina zawarta w jajach ma korzystne działanie na rozwój mózgu. Dzięki temu dłużej będziemy cieszyć się dobrą pamięcią.
7)Chronią oczy
Składniki zawarte w jajach zmniejszają ryzyko powstania zaćmy i katarakty, również chronią oczy przed słońcem.
8)Dostarczają najwyższwej jakości białka
Jak wiadomo białko to podstawowy budulec naszego ciała. Znajdziemy je nie tylko w jajach, bo także w mięsie roślinach strączkowych i nabiale ale to w jajkach białko jest najbardziej wartościowe
9)Ochrona kości
Jaja są bogate w witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania zdrowych kości. Spożywanie ich może uchronić nas przed osteoporozą.
10)Poprawia kondycję włosów i paznokci
Aminokwasy, siarka, witaminy i minerały zawarte w jajkach bardzo dobrze wpływają na włosy i paznokcie.